Samferdselshistorie i historielaget

samferdsel

Medlemsmøte: 20. august 2024, kl.18.00
Sted: Norsk Samferdselshistorisk Senter –
Vinterroveien 2 (bak Hønefoss Jernbanestasjon)
Tema: Samferdsel, guidet omvisning og besøk i arkivet.
Nystekte vafler og kaffe

"En nordmann i Djevelens brigade"

finn wilhelm roll

Medlemsmøte 23. april 2024 kl. 19:00, Svenskestua, Ringerikes Museum

"En nordmann i Djevelens brigade", med undertittelen "Legenden Finn Roll og First Special Service Force", av Christopher Hals Gylseth

Nordmannen Finn Roll flyktet fra Norge i 1941 for å kunne kjempe mot nazistene. Han kom seg til USA, hvor han ble med i USAs aller første militære spesialavdeling, First Special Service Force (FSSF). Dette var amerikanernes råeste elitestyrke, som besto av 2500 topptrente fallskjermsoldater. Ingen annen militær avdeling i USA fikk så mange ressurser som FSSF, og ingen soldater i US Army fikk så hard trening som disse karene. Disse soldatene er legender i USA i dag, og det har blitt laget flere Hollywood-filmer om dem.

Det var Winston Churchill som ønsket å få opprettet denne avdelingen, og som fikk amerikanerne til å gjøre det. Churchills opprinnelige mål var at FSSF skulle være de som angrep og sprengte tyskernes tungtvannsanlegg på Rjukan. Dette var før Kompani Linge kom inn i bildet.

Men man fant etter hvert ut at det var bedre å bruke norske sabotører til tungtvannsaksjonen, så FSSF ble heller satt inn andre steder, i Stillehavet og på flere av de verste frontavsnittene i Europa. Finn Roll og FSSF kjempet i Italia, Frankrike og Tyskland, blant annet.

Finn Roll hadde en sentral posisjon i FSSF, som etterretningsoffiser og avhørsleder. Han var en av de mest profilerte personene i avdelingen, og var kjent som en svært modig mann, og også svært brutal. Han levde farlig under krigen, men overlevde mot alle odds. Da FSSF først dro ut i krigen, var det 172 offiserer i avdelingen. Våren 1945 var det 5 stykker igjen, blant dem Finn Roll. Tapsprosenten blant offiserene var altså på hele 97 prosent!

Neste møte

Bli med på medlemsmøte i historiske omgivelser!

Tid: Mandag 17. juni kl. 18.00
Sted: Veien kulturminnepark
Varighet: Ca. 2 timer
Åpent for alle interesserte

Ringerike Historielag inviterer til medlemsmøte i unike og historiske omgivelser – ved foten av Veien-feltet, et av Østlandets største gravfelt fra jernalderen. Kvelden byr på både faglig påfyll og sanselige opplevelser.

Første del av programmet foregår inne i museets utstillingslokaler. Her får vi en introduksjon til årets utstillinger, som blant annet omfatter Veien-skatten, et enestående gravfunn bestående av praktgjenstander i gull og bronse fra folkevandringstiden. Utstillingene gir også innsikt i håndverkstradisjoner, tro og hverdagsliv i jernalderen, og hvordan moderne arkeologi jobber for å avdekke fortiden. Museet byr på både originale funn og interaktive elementer som gjør historien levende.

Etter introduksjonen blir det anledning til å utforske utstillingene på egen hånd.

I andre halvdel av kvelden går vi samlet til langhuset, en fullskala rekonstruksjon av et høvdinghus slik det kan ha sett ut for over 2000 år siden. Under omvisningen får vi høre om hvordan huset er bygget, hvordan det ble brukt og hvilken rolle det kan ha spilt i datidens samfunn. Med ildsted i midten og langbenker langs veggene gir langhuset et sterkt inntrykk av livet i eldre jernalder.

Ta gjerne med familie eller venner og bli med på en reise tilbake i tid!
Vel møtt!

Historiske hefter

collage 5 smaahefter 

- Søndre torg
- Nordre torg
- Blybergshaugen
- Bakeriene i Hønefoss
- Pølsemakerier og kjøttforretninger i Hønefoss

Disse guidene er skrevet for å gi et historisk tilbakeblikk på de begivenheter som fant sted på Nordsida og rundt Nordre Torg i forbindelsen med grunnleggelsen av Hønefoss som by.
Videre å gi et innblikk i den utviklingen som har vært på Blybergshaugen og Nordsida fra slutten av 1800-tallet og fram til i dag.

Alle heftetene får du kjøpt hos Norli i KUBEN. Prisen er kr 100,- pr. hefte.

 

grasrotannonse

Ringerike Historielag Pb 3008 3501 HØNEFOSS Org nr 995 091 518

Copyright © 2014. Ringerike Historielag All Rights Reserved.